Страхотна новина за България. В Министерския съвет бяха подписани два основни

...
Страхотна новина за България. В Министерския съвет бяха подписани два основни
Коментари Харесай

Подписаха два договора за реализацията на Вертикален газов коридор

Страхотна вест за България. 

В Министерския съвет бяха подписани два съществени контракта за създаване на Вертикалния газов кулоар – за лупингите Кулата-Кресна и Рупча-Ветрино. С това започват действителните действия за повишение на потенциалите сред Гърция и България и България и Румъния, след чието довеждане докрай българската газопреносна инфраструктура ще може да доставя спомагателни количества полутечен природен газ от надеждни източници, в това число Съединени американски щати, Азербайджан, Египет и други. Подписването на документите бе в наличието на министър-председателя Димитър Главчев, министъра на енергетиката Владимир Малинов, ръководителя на Комисията за енергийно и водно контролиране Иван Иванов, зам.-посланикa на Съединени американски щати Андриа Брулет-Родригез, посланиците на Унгария - Миклош Борош, на Украйна - Олеся Илашчук, на Молдова - Анатол Чебук и на Гърция – Алексиос Либеропулос, както и зам.-посланика на Словакия господин Даниел Орсзаг, написа

„ Инициативата на газопреносните оператори на България, Гърция, Румъния, Унгария, Словакия, Украйна и Молдова ще подсигурява енергийната сигурност посредством диверсифицирани доставки в дълготраен проект “, сподели по време на церемонията министър-председателят Димитър Главчев.

Той акцентира, че след плануваното преустановяване на преноса на съветски природен газ през Украйна от началото на 2025 година, Вертикалният газов кулоар, чиито основател е България, ще се наложи като инфраструктура от водещо значение за целия район.

Премиерът Главчев означи и дейния принос на страната за сполучлива реализация на стратегическия план: Съветът за развиване към Министерски съвет към този момент е одобрил държавни гаранции в границите на проектобюджета за идната година и това ще обезпечи опция за атрактивно банково финансиране. Създадена е и междуведомствена работна група, чиято съществена цел е да синхронизира дейностите на държавните институции, ангажирани с плана за завършването му в планувания период.

„ Вертикалният газов кулоар е освен стратегическа самодейност с основно значение за страните от района, само че и инструмент за гарантиране на енергийната им сигурност “, означи в изявлението си министърът на енергетиката Владимир Малинов.

По думите му, увеличението на потенциали за транспорт сред Гърция и България и България и Румъния, което стартира през днешния ден, дава опция за спомагателни доставки от различни източници, което е основно за сигурното доставяне на страните от района.

„ Сътрудничеството сред българските и американските компании в осъществяването на тези планове от самодейността ще дадат отличен образец за реализация и на бъдещи енергийни планове с нужното качество, в период и в границите на в заложения бюджет “, акцентира Малинов.

Вертикалният газов кулоар е стратегическа самодейност на газопреносните оператори на България, Гърция, Румъния, Унгария, Словакия, Украйна и Молдова, която цели възстановяване на сигурността и диверсификация на източниците и маршрутите за транспорт на спомагателни количества природен газ от юг на север. В края на м. май 2024 година българският газопреносен оператор „ Булгартрансгаз “ ЕАД завърши сполучливо най-важната социална поръчка по отношение на реализацията на плана – за устройствено обмисляне, капиталово планиране, доставка на нужните материали и съоръжение, създаване и въвеждане в употреба на нови обекти за уголемение на газопреносната инфраструктура. Подписаните през днешния ден контракти за лупинги от Кулата до Кресна и от Рупча до Ветрино са с реализатори надлежно ДЗЗД „ Хил Интернешънъл – ГБС 1 “ и ДЗЗД „ Хил Интернешънъл – ГБС 3 “ (обединения, в които вземат участие български и американски компании). Общата стойност на двата контракта е близо 485 млн. лева.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР